Staalconcern ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal ruim een half miljard dollar verlies geleden. De zwakke staalmarkt is de boosdoener. Arcelor denkt dat het een uitzonderlijke en onhoudbare situatie is en blijft investeren.
De zwakke economie in West-Europa en de VS raakt de staalmarkt flink. Net als in veel andere sectoren is de stagnatie van de automobielindustrie een belangrijke boosdoener. Hierdoor is er minder vraag naar staal. Dit werd nog eens versterkt doordat gebruikers van staal hun voorraden afbouwden.
Staalprijzen zijn hierdoor wereldwijd al zeker een jaar aan het dalen en dit uit zich in slechte resultaten van ArcelorMittal. Het bedrijf boekte per ton geproduceerd staal maar 34 dollar aan operationele winst. Een jaar geleden was dit nog bijna drie keer zoveel.
Na drie winstgevende jaren weer rode cijfers
Onder aan de streep stond dan ook een nettoverlies van ruim een half miljard dollar. Het was het tweede kwartaal op rij dat rode cijfers werden geschreven. Over de eerste negen maanden staat ook meer dan een half miljard dollar nettoverlies. Het ziet er dus naar uit dat 2019 na drie winstgevende jaren in de min zal worden afgesloten.
De onderneming toonde zich echter overwegend positief over de toekomst. Arcelor benadrukte dat de situatie in de staalmarkt ‘uitzonderlijk en onhoudbaar’ is en leek daarmee te suggereren dat de marktomstandigheden vanzelf zullen verbeteren.
Reductie staalproductie en investeringen
Het bedrijf neemt intussen wel maatregelen. De productie wordt verlaagd en de investeringen worden teruggeschroefd. Aan het begin van het jaar mikte Arcelor nog op 4,3 miljard dollar aan investeringen (capex), dat is inmiddels gezakt naar 3,5 miljard dollar.
Enkele dagen geleden liet Arcelor ook weten dat het zich terugtrekt uit een overeenkomst voor overname van Ilva een grote Zuid-Italiaanse staalproducent. De reden is juridisch van aard, een nieuwe wet zou bepaalde waarborgen voor ArcelorMittal hebben weggenomen. Aangezien deze Italiaanse dochter sinds de overname voor verliezen zorgde, lijkt dat vanuit bedrijfseconomisch perspectief echter ook een goede stap.
Overname in India, investeringen in Noord-Amerika
Tegelijkertijd is Arcelor in India wel bezig met de overname van Essar Steel, een failliete staalonderneming. Komende jaren worden daarnaast nog grote investeringen in Noord-Amerika gedaan. Arcelor gaat dus wel door met investeren.
Afgezet tegen de afgelopen jaren zijn de investeringen ondanks de verlaging nog altijd aan de hoge kant. In 2016 werd slechts 2,4 miljard dollar geïnvesteerd en ook in 2017 (2,8 miljard) en vorig jaar (3,3 miljard) waren de investeringen lager dan dit jaar.
Schuldreductie
Arcelor mikt op een nettoschuld van 7 miljard dollar. Pas als dit doel is bereikt gaat het bedrijf de dividenduitkeringen weer verhogen. Op dit moment zit de nettoschuld nog ruim boven de 10 miljard dollar, dus het dividend zal voorlopig nog wel even op de huidige bescheiden 0,22 euro per aandeel blijven liggen.
Als alle investeringen doorgaan en de markt verbetert niet, of niet echt, zal de schuldreductie een stuk lastiger worden. Dat betekent dat het wel van enig belang is dat de huidige slechte marktsituatie inderdaad van tijdelijke aard is, zoals Arcelor stelt.
Analisten (bron: Bloomberg) zijn overwegend positief over het aandeel ArcelorMittal. Van de 27 kenners die het aandeel volgen geven er 18 een koopadvies, slechts een tweetal zegt ‘verkopen’. Het gemiddelde koersdoel ligt met 18 euro nog altijd ruim boven de donderdag scherp gestegen beurskoers.